
CALL FOR EXPRESSION OF INTEREST for the hosting and operation of European quantum computers integrated in HPC supercomputers   

(Ref. EUROHPC-2023-CEI-QC-01) 

Summary of questions 

# Submission date Publication date Question Answer 
1 23/01/2024 29/01/2024 In the published documents with the EUROHPC-2023-

CEI-QC-01 call we find the Model Hosting Agreement - 
EuroHPC Quantum. We encountered a number of issues 
with the document: 

- The order of chapters and annexes seems to be 
mixed up 

- Annexes appear several times in the document 
- There are multiple occurrences of broken 

references “Error! Reference source not found. 
- Page numbering is not correct, the document 

starts with 80 pages all numbered 26 
We would appreciate if you could publish a corrected 

version of this Model Hosting Agreement any time soon. 

A corrected version of the model hosting 
agreement has been published on the JU 
website, dated 29 January 2024 (Model Hosting 
Agreement - EuroHPC Quantum) 

2 29/01/2024 30/01/2024 We understand from the Expression of Interest that the 
Operating costs must be calculated by the use of unit 
costs for providing access to the quantum system. From 
the EuroHPC JU Governing Board decision 12/2023 we 
understand that both Direct costs for the hosting site 
preparation as well as Direct costs for the operation of 
the EuroHPC JU Quantum computer are part of the unit 
costs. Is that correct? 

This is correct. In accordance with Section 12.3.3. 
of the CEI, the operating costs must be calculated 
based on the Executive Director Decision 
12/2023 (please note there is a clerical error in 
the call text as the correct reference shall be the 
Executive Director Decision no 12/2023, and not 
the Governing Board Decision). 
 
As provided for in the afore-mentioned Executive 
Director Decision, the contribution for 
reimbursement costs of the operating costs shall 
take the form of unit costs. The Decision provides 



for categories of eligible direct costs (to be 
covered by the unit contribution), including 

• Direct costs for the hosting site 
preparation (site preparation) 

• Direct costs of operations (personnel 
costs and maintenance and operations) 

 
The unit cost is a sum of these costs, namely, site 
preparation costs, personnel costs, and 
maintenance and operations costs, calculated 
based on a method described in the Annex of ED 
Decision 12/2023. 

3 29/01/2024 30/01/2024 We assume that costs for personnel of the hosting site 
working on the hosting site preparation are also covered 
by the direct costs of the hosting site preparation. Is that 
correct? 

Please note in the meaning of ED Decision 
12/2023, personnel costs shall be exclusively 
understood as a sub-category of direct costs for 
operation. 

Thus, the personnel costs are not a part of direct 
costs for the hosting site preparation. However, 
certain costs related to staff working on site 
preparation can be included in other broader 
categories (i.e., costs of contracts for site 
(building/ room) preparation or modification 
(including design and project management)). 
Please see the examples of costs which could be 
incurred under category of site preparation 
provided for in Section 3.2.1 of Annex of ED 
Decision 12/2023, taking into consideration that 
the costs for hosting site preparation are 
reimbursed only if they are directly linked to the 
EuroHPC supercomputer and only to the portion 
used by and for the EuroHPC supercomputer. 



4 29/01/2024 30/01/2024 We understand from the EuroHPC JU Governing Board 
decision 12/2023 that for the indirect costs of operation 
of the quantum computer the standard 25% overhead 
rate of Horizon Europe is not applicable. A rate of 7% is 
instead accepted on the personnel costs. We interpret 
this as that for both indirect personnel cost for hosting 
site preparation as well as for indirect personnel costs 
for the quantum computer operations (both part of unit 
costs), the rate of 7% overhead rate should be applied. Is 
that correct? 

Please note that the standard 25% overhead rate 
of Horizon Europe is not applicable to the model 
grant agreement for operational costs under this 
CFEI.  
The rate of 7% overhead is accepted on the 
personnel costs for some Hosting Entities where 
a full breakdown of costs directly linked to the 
implementation of the action is not possible. 
However, the personnel costs shall be 
understood exclusively as a sub-category of 
direct costs of operation, and therefore, cannot 
be extended to any additional costs related to 
staff working on the site preparation incurred 
and declared under the category of direct costs 
for the hosting site preparation. Please see also 
Q&A #3. 

5 29/01/2024 30/01/2024 What overhead rate applies for the personnel costs for 
integration activities, since this does not seem part of 
the unit costs? Would this be the standard 25% overhead 
rate of Horizon Europe? 

Please note that the costs of integration will be 
covered by a separate grant agreement, different 
from the grant agreement for operational cost. 
For the integration cost a standard model grant 
agreement of Digital Europe Programme will 
apply. Concerning personnel costs, please note 
that in accordance with Article 6(2)(E) of the DEP 
model grant agreement, indirect costs will be 
reimbursed at the flat rate of 7% of the eligible 
direct costs, including personnel costs (except for 
volunteers’ costs and exempted specific cost 
categories, if any). 

6 29/01/2024 30/01/2024 We assume that for personnel costs for Project 
management and monitoring of contract execution the 
standard 25% overhead rate of Horizon Europe is 
applicable. Is that correct? 
 

The assumption is incorrect. Please note that the 
model grant agreement for operational costs, 
including project management and contract 
execution related to the operation of the 
quantum computer, will follow the unit cost 



methodology as per Executive Director Decision 
12/2023. The standard 25% overhead rate is not 
applicable. Please also see Q&A #4-5.  

7 15/02/2024 20/02/2024 In the Call for Expression of Interest we read: ‘The 
selected hosting entities should ensure to the extent 
possible cooperation with complementary projects 
launched, notably in the area of the EuroHPC-2020-01-b: 
“Pilot on quantum simulator” and EUROHPC-2022-CEI-
QC-01 “Call for expression of interest for the hosting and 
operation of European quantum computers integrated 
in HPC supercomputer”’. Our question is if EuroHPC JU 
foresees or requires that granted projects in this second 
call will become partners of the EuroQHPC-integration 
project that is currently established by the six granted 
proposals of the first call? We would like to understand 
your view on this 

Please be informed that there is no automatic 
mechanism for incorporation of new Hosting 
Entities into the integration grant to be signed by 
the Hosting Entities selected in the Call 
EUROHPC-2022-CEI-QC-01. As explained in the 
current Call, a contractual arrangement between 
the EuroHPC JU and the Hosting Entities will be 
signed to cover the costs of integrating the 
quantum computer with the hosting entity’s 
supercomputer (see section 2 of the Call).  
Applications should include a description of the 
proposed quantum computer and hosting site, 
including features such as a description of 
the integration between the quantum computer, 
the existing supercomputer and the rest of the 
EuroHPC infrastructure (technical, legal and 
policy aspects). Proposed activities for the 
integration of the quantum computer must be 
clearly separated and different from concepts of 
federation and limited to the integration of the 
EuroHPC quantum computer into the co-hosted 
supercomputer. The work on the HPC-QC 
integration should adopt solutions developed 
within the integration work performed by 
consortia selected in call EUROHPC-2022-CEI-QC-
01. Proposals should clearly identify the solution 
and collaboration partners in the proposals 
selected in call EUROHPC-2022-CEI-QC-01. The 
EuroHPC Joint Undertaking foresees the close 
collaboration between the six Hosting Entities 



selected in the first Quantum CEI and the 
prospective Hosting Entities to be selected in the 
second Quantum CEI.  

8 15/02/2024 20/02/2024 We would like to start some preparatory integration 
work in the period between the selection of the 
quantum system provider (when full specs and details 
are known after successful completion of the 
procurement procedure by EuroHPC JU) and the 
acceptance of the system after delivery. We would like 
to use this period to interact and cooperate with the 
EuroQHPC-integration project and its partners, as well as 
to work on integration solutions in a testbed 
environment. This would result in an accelerated start to 
the actual integration at the hosting site. Would that be 
formally possible and being accepted by EuroHPC JU 

Please be reminded that until a decision on 
selecting the hosting entities is adopted by the 
Governing Board of the EuroHPC Joint 
Undertaking, followed by the conclusion of the 
Hosting Agreement between the Parties, the 
Joint Undertaking is not in position to formally 
advice on the preparatory works and related 
costs. 
 
As indicated in Section 3 of the Call for Expression 
of Interest (CEI), the costs related to the 
integration will be covered based on the grant 
agreement signed with the Hosting Entities (cf. 
explanation provided in footnote 7 of the CEI).  
As a general legal rule, a grant shall not be 
awarded retroactively (Cf. Articles 188(e) and 
193(1) of the EU Financial Regulation). However, 
Article 193(2) of the EU Financial Regulation 
provides for an exception, by allowing to award a 
grant for an action which has already begun 
provided that the applicant can demonstrate the 
need for starting the action prior to signature of 
the grant agreement. In terms of eligibility of 
costs incurred prior to signature of the grant 
agreement, Article 193(2) of the EU Financial 
Regulation stipulates that the costs incurred prior 
to the date of submission of the grant application 
shall not be eligible except in duly justified 
exceptional cases provided for in the basic act 
(Article 193(2), point (a)). 



9 15/02/2024 20/02/2024 In the CFEI, section Procedure for the Submission of 
Applications we read: ‘Applications must be submitted 
by an electronically signed and encrypted email 
to calls@eurohpc-ju.europa.eu.’ Is it also required to 
submit the application to the EC Electronic Submission 
System? 

There is no requirement to submit the application 
via the EC Electronic Submission System. As per 
the call conditions you cited, the applications 
shall be submitted exclusively by an electronically 
signed and encrypted email to calls@eurohpc-
ju.europa.eu.  

10 20/02/2024 21/02/2024 From the published EUROHPC-2023-CEI-QC-01 call 
documents we know that “The Union financial 
contribution to the EuroHPC JU shall cover up to 50 % of 
the acquisition costs, up to 50 % of the operating costs 
of the quantum computer, and up to 50% of the 
integration costs.” To ensure clarity, could you please 
confirm whether the Union’s financial coverage in these 
three cost categories (acquisition, operating, and 
integration) includes VAT, if applicable? 
Your assistance in providing this clarification is highly 
appreciated. 

Please refer to Article II.12.1, point (4) of the 
model Hosting Agreement which provides that 
the EuroHPC Joint Undertaking is not subject to 
Value Added Tax (VAT) linked to the procurement 
of the quantum computer, however depending 
on applicable national VAT rules where the 
quantum computer is to be located, VAT 
contributions may still have to be paid by 
EuroHPC JU to the vendor and later recovered 
from the relevant national VAT authorities. 

11 27/02/2024 4/03/2024 We have the following question regarding the EUROHPC-
2023-CEI-QC-01 call: 
Concerning Legal Identification Forms for members in a 
Consortium, the Call for Expression of Interest states in 
section 6 (Eligibility Criteria) sub c:  
c)    The applicant(s) should have a legal personality on 
the date of the deadline for submission of applications 
and should be able to demonstrate its (their) existence 
as a legal person. In case the application is submitted by 
several Participant States working together 
(consortium), this criterion (c) applies to all entities. 
 
And  
In order to assess the applicants' eligibility, the following 
supporting documents are requested: 
• (...) 

Thank you for your question. We confirm that in 
case an application is submitted on behalf of a 
consortium, all members of consortium must 
fulfill the requirement of having a legal 
personality (Section 6 Eligibility criteria). For this 
reason, all members of the consortium are 
requested to submit their own Legal Entity Form, 
together with individual supporting documents.  
Concerning the type of supporting documents, 
we also confirm that an official extract of 
registration issued by competent national 
authorities will satisfy the requirement.  
 
Please be also informed that an updated version 
of the Application Form has been uploaded. 
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     - Hosting consortium: in addition to the 
supporting documents referring to their legal status, the 
hosting consortium members will submit a signed 
declaration based on the model Consortium 
Agreement/Power of Attorney, appointing a consortium 
leader and giving a mandate to him (included as annex 
b)). 
 
In the Application Form under sections 1.1.x: Identity of 
the applicant, below the table is stated: "The legal details 
are attached in the Legal Entity Form to be provided as 
annex." 
 
The Legal Entity Form has to be provided with "COPIES 
OF OFFICIAL SUPPORTING DOCUMENTS (REGISTER(S) OF 
COMPANIES, OFFICIAL GAZETTE, VAT REGISTRATION, 
ETC.)" 
 
However, in the checklist for applicants (section III), the 
Legal Entity Form has been marked N/A for Partners.  
 
Our question is whether Consortium members have to 
provide a Legal Entity Form, with or without the 
supporting documents, or that the Legal Entity Form 
with the supporting document (official extract of 
registration in Chamber of Commerce) will be sufficient? 

12 13/03/2024 13/03/2024 Concerning the Declaration on Honour, we doubt about 
the answer to give to section C:  ‘The applicant, including 
each member of the group in case of joint application, 
subcontractors does not have an established debt to the 
Union’ (YES/NO). We want to declare that the hosting 
entity as coordinator of a consortium does not have an 
established debt to the Union. Do we need to tick the 

In case the person (sole 
candidate/tenderer/member of consortium) 
does not have an established debt to the Union, 
European Atomic Energy Community or an 
executive agency when the latter implements the 
Union budget, please tick NO in Section III.C of 
the Declaration of Honor. 



box "YES" (meaning "indeed, the hosting entity has no 
debt to the Union") of "NO" (meaning: the hosting entity 
has NO debt to the Union)? 

In contrast, indication of YES under this Section 
would be regarded as confirmation of an 
established debt to the Union, when the latter 
implements the Union budget. 

 

 


